Běžný účet platební bilance nečekaně v přebytku

16.06.2010 15:16

Běžný účet platební bilance vykázal nečekaně přebytek ve výši 12,4 mld. Kč. Trh čekal naopak deficit ve výši 8 mld. Kč. Po lednovém přebytku 16,5 mld. Kč je to druhý nejvyšší letošní kladný výsledek. Zásluhu na tom má výjimečně nízký odliv dividend a výnosů do zahraničí (-6 mld. Kč). Obchodní bilance vykázala přebytek ve výši 21,2 mld. Kč. Bilance služeb se díky poklesu přílivu turistů a obchodním operacím mezinárodních společností na území ČR udržuje už od počátku roku v deficitu.

Příznivě ale zpráva o platební bilanci nevyznívá. Přebytek na běžném účtu byl převálcován odlivem kapitálu na finančním účtu (20,4 mld. Kč). Jedná se snad o největší odliv od roku 2003, kdy se sleduje měsíční platební bilance. Na odlivu peněz z české ekonomiky (především v podobě devizových vkladů českých subjektů) se podepisují relativně nízké sazby a výnosy na domácím trhu. Výsledkem je v pořadí třetí pokles devizových rezerv (v dubnu o 1,7 mld. Kč).

Za celý rok 2010 očekáváme téměř vyrovnaný běžný účet platební bilance. Oživení zahraniční poptávky udrží přebytek obchodní bilance nad úrovní 100 mld. Kč. Odliv výnosů z ČR očekáváme slabší než v roce 2009 kvůli nižším výplatám dividend u většiny mezinárodních společností. Příliv kapitálu do ČR vykazovaný na finančním účtu platební bilance zůstane ještě nízký.

V současné době je česká měna neodvratně spojena s vývojem rizika na evropských trzích. Zvýšená riziková averze přechodně brání výraznějším ziskům koruny proti euru. Nebýt toho, domácí politický a ekonomický vývoj by nahrával posilování koruny. Z tohoto důvodu zůstávám na korunu optimistická a počítám s jejím střednědobým a dlouhodobým posilováním. Na konci roku očekáváme korunu okolo 25 za euro.

 

Helena Horská, ekonomický výzkum Raiffeisenbank a.s.,

Zpět