Běžný účet se propadl do hlubin roku 2007

14.09.2010 14:43

Deficit běžného účtu platební bilance se velmi rychle zhoršuje. Na překonání loňských -37 miliard korun mu stačilo jen sedm měsíců. Červencový deficit -32,5 miliardy korun překonal i nejpesimističtější odhad na trhu (-24 mld. Kč). Jedná se o nejhlubší deficit od srpna 2007! Za valnou částí deficitu stojí výplaty výnosů včetně dividend (-37,8 mld. Kč). A k tomu navíc se začíná zhoršovat zahraničně obchodní bilance a bilance služeb se propadá do stále hlubších deficitů.

Příznivou zprávu je, že finanční účet stačil pokrýt červencový deficit na běžném účtu. V červenci se výrazně zvýšily přímé investice v ČR (na 25,7 mld. Kč) a portfoliové investice jsou opět v plusu stejně jak ostatní investice.

Makro čísla už nejsou už tak pozitivní pro korunu, jak bývala. Do kurzu koruny je nyní započítáno příliš mnoho dobrých zpráv, včetně plánované rozpočtové diety, a málo těch špatných jako je ta dnešní. Proto čekám do konce roku korekci CZK k hladině 25 za euro.

Další schodky bilance služeb a klesající přebytky obchodní bilance v následujících měsících ještě zhorší běžný účet. Letošní běžný účet tak nezadržitelně míří k horší než loňské bilanci. Zlepšuje se ale bilance finančního účtu, takže celková rovnováha platební bilance by neměla být ohrožena. Koruně to ale nezavdává důvod posilovat, spíše naopak.

Helena Horská

Zpět