Česká ekonomika opět roste

12.05.2010 13:59

Česká ekonomika si v prvním čtvrtletí 2010 podle předběžných odhadů ČSÚ připsala oproti loňskému roku 1,2 % (ve stálých cenách). Po čtyřech čtvrtletích poklesu tu máme opět kladné číslo! Oživení je sice o něco pomalejší, než čekal trh (1,4 %) a my (1,5 %), ale výsledek 1,2 % bych nebrala jako zklamání. Důležité je, že se dostáváme z recese. V porovnání se čtvrtým čtvrtletím se ekonomika zvedla o 0,2 % (po sezónním očištění).

Oživení táhne exportně orientovaný zpracovatelský průmysl, naopak stavebnictví prochází ještě recesí. Firmy, které táhnout českou ekonomiku z recese, nevytváří dost pracovních míst na to, aby začala výrazněji klesat nezaměstnanost. Naopak průmysl jako celek ještě i v prvním čtvrtletí propouštěl. Počet nezaměstnaných tak klesl o 2 % meziročně. Výsledkem je ale solidní růst produktivity práce o 3,2 % meziročně.

Česká ekonomika zatím ale zaostává v oživení za Slovenskem (+4,6 % r/r) ale i za Německem (1,7 %). Ze sousedních států je na tom hůř jen Maďarsko, které rostlo meziročně jen o 0,1 % v 1Q 2010. Polsko by si mělo v 1Q 2010 podle odhadů trhu polepšit o 3,1 % meziročně. Zaostávání za sousedy lze vysvětlit jednak silnou a jednak zpožděnou vazbou české ekonomiky na Německo ale také posílením koruny vůči okolním měnám.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že česká ekonomika letos vybředne z recese. Se scénářem dvojího dna má základní prognóza nepočítá. Oživení ale bude pozvolné – žádný raketový vzestup ekonomiky. Pro letošní rok zatím držím prognózu růstu ekonomiky okolo 1 %. Do recese nás dostalo a z recese zase vytahuje Německo – to by letos mohlo vzrůst až o 2 %. V příštím roce německá ekonomika poroste ale pomaleji (1,5%). Česká ekonomika, pokud se oživí domácí spotřeba a investice, by mohla překonat v roce 2011 tempo růstu německé ekonomiky a připsat si něco více než 2 % r/r (ve stálých cenách). Letos ji v překonání německé ekonomiky bude bránit právě klesající spotřeba.

 Fakt, že ekonomika oživuje je dobrou zprávou pro korunu i investory.

Zpět