Inflace je krotká jako ovečka

09.11.2010 09:35

Inflace v říjnu nečekaně klesá o 0,2 % oproti září především zásluhou potravin, alkoholu a sezónních slev zájezdů. V meziročním srovnání zůstala inflace na zářijové úrovni 2 %. Trh čekal nárůst o 0,1% meziměsíčně na 2,2 % meziročně, i náš odhad počítal s růstem o 0,1 % m/m. Ohlášené zdražení plynu pro domácnosti se ve spotřebním koši neprojevilo. Levnější zelenina (o 4,3 % m/m) a ovoce (o o 4,8 %) hravě překryly zdražení oděvů a obuvi nástupem nové kolekce (1,7 % resp. 2,1 %). Zlevňovaly i ojetá auta.  Rozklad poklesu cen na jádrovou inflaci a sezónní pohyb cen odhaluje, že za říjnovým poklesem z 67 % stála sezónnost. Jádrová inflace klesla jen o 0,05 %.

Ukazuje se, že na zvyšování sazeb a jestřábí slova z centrální banky je příliš brzy. Inflace se drží pod pokličkou. Je asi o desetinku nižší, než předpokládá čerstvá prognóza ČNB. Do konce roku čekáme stejnou nebo jen o málo vyšší inflaci. V průměru by inflace za rok 2010 měla činit 1,4-1,5 %.

Po celý příští rok i navzdory předpokládanému růstu nájmů, cen energií a velmi pravděpodobně i potravin, čekám inflaci těsně nad 2 %. ČNB čeká o něco nižší inflaci. Ikdyž ceny výrobců dál porostou, přiškrcená spotřeba domácností neumožní promítnout plně růst nákladů do konečných cen. ČNB proto s utahováním měnové politiky nemusí spěchat. Její práci za ní udělá silná koruna a utlumená spotřeba domácností.

 Helena Horská

Zpět