Inflace pod pokličkou

09.09.2010 14:34

V srpnu se průměrná cenová hladina v ČR snížila o 0,3 % oproti červenci. V meziročním srovnání zůstala na úrovni 1,9 %. Meziměsíční pokles cen o 0,3 % v srpnu je sice o desetinku hlubší, než se čekalo (-0,2 % m/m ), ale důvody poklesu překvapivé nejsou. Zlevnily potraviny (o 0,8 % m/m), pohonné hmoty (o 1,9 % m/m) a oděvy s obuví (o 0,4 % m/m). Více než polovina ze srpnového poklesu připadá na sezónní slevy.

Přestože spotřeba domácností přechodně ožila, do inflace se to nepromítá. Důkazem je například mírnější nárůst cen dovolených  oproti loňskému roku – letos v srpnu zdražily dovolené o 2,5 %, loni  o 2,9 %. Také zlevnilo ostatní drobné zboží a služby (o 0,2 %).

Závěr zní: inflace roste z důvodu loňské nízké srovnávací základy. Inflační tlaky se v ní nepromítají a to i navzdory růstu světových cen surovin a zemědělských plodin.

S blížícím se koncem roku se inflace přehoupne nad střed inflačního cíle ČNB na úrovni 2 %. Průměrná letošní inflace by měla dosáhnout zhruba 1,5 %. Příští rok očekávám inflaci okolo 2%. Kvůli pozvolnému zvyšování inflace není důvod zvedat sazby. Vláda se v příštím roce chystá utahovat lidem opasky a výsledkem bude opětovný pokles spotřeby domácností. Prostor pro růst cen bude omezen na minimum. I přesto je nutné počítat s mírným růstem cen potravin a s výraznějším nárůstem cen energií. Růst nákladů výrobců půjde z velké části na vrub marží popřípadě zaměstnanosti. Do poloviny příštího roku změnu sazeb ČNB nečekám.

Koruna na zveřejněná čísla nereagovala.

Helena Horská

Zpět