J. Frait z ČNB: „Investice do státních dluhopisů není bez rizika.“

20.07.2015 20:49

Česká národní banka (ČNB) chce detailně sledovat objem státních dluhopisů držených tuzemskými finančními institucemi. Investice do těchto aktiv totiž nejsou podle vedoucího ekonomického výzkumu a finanční stability ústředí ČNB Jana Fraita bez rizika. Pro analytiky je navíc obtížné ohodnotit a prognózovat rizika spojená s investicemi do státních dluhopisů, řekl na rádiu Zet Frait.

„Státy bankrotují nepravidelně, jednou za čas. Ten bankrot se pokaždé liší a ztráty, které věřitelé utrpí jsou také často velmi odlišné. Tím pádem se finančníkům s tímto rizikem těžce pracuje,“ řekl Frait v pravidelném pořadu Alter Eko hlavní ekonomce Raiffeisenbank Heleně Horské. ČNB proto chce dělat každoročně zátěžový test veřejných financí, který by výhledově do tří let určil míru rizika a to, zda je třeba k objemu státních dluhopisů vytvářet dodatečné kapitálové požadavky.
Mezinárodní komunita se však na tomto způsobu kontroly ještě neshodla. ČNB chce toto opatření podle Fraita zavést proto, že české banky mají ve svých bilancích oproti jiným evropským státům velmi vysoký poměr státních dluhopisů - zhruba 15 procent. „Vzniká tak riziko koncentrace a banky jsou povinny to riziko koncentrace řídit vůči svým klientům a týká se to právě i státních dluhopisů,“ řekl na rádiu Zet Frait.

Magazín Alter Eko je pravidelný pořad rádia Zet, ve kterém osobnosti z byznysu a ekonomické sféry vedou rozhovory s úspěšnými lidmi z různých oborů. Celý pořad si můžete přehrát zde:

https://www.zet.cz/tema/j-frait-z-nb-investice-do-sttnch-dluhopis-nen-bez-rizika-5659

Zpět