Nezaměstnanost míří pozvolna dolů

08.04.2011 10:35

Situace na trhu práce se začíná přece jen zlepšovat. V březnu míra nezaměstnanosti v ČR klesla na 9,2 %, zatímco trh čekal snížení z únorových 9,6 % na 9,4 %. Sezónní práce ve stavebnictví a zemědělství plus pokračující expanze českého průmyslu pomáhá nezaměstnaným najít práci. V březnu z evidence nezaměstnaných odešlo do zaměstnání 47 892 osob, tj. o 13 287 více než v předchozím měsíci a o 1 041 více než v březnu minulého roku. Povzbuzující zprávou je i pokles počtu nezaměstnaných na všech úřadech práce po České republice. Počet volných pracovních míst je ale stále nízký (33 931), nicméně už třetí měsíc v řadě roste.

Ze statistik počtu osob pobírajících dávky v nezaměstnanosti také vyplývá, že problémem českého trhu práce bude čím dál tím víc dlouhodobá nezaměstnanost. Dokud ekonomika neporoste výrazně rychlejším tempem (přes 3 %) počet lidí, kteří nebudou dlouhodobě schopni najít práci, bohužel poroste.

V porovnání s ostatními evropskými státy si ČR v nezaměstnanosti vede ještě relativně dobře – únorová nezaměstnanost měřená Eurostatem dosáhla 7,4 % oproti evropskému průměru 10 %. Zatímco máme stále nižší nezaměstnanost než Poláci, Slováci a Maďaři, Němci i Rakušané jsou s nezaměstnanosti na tom naopak o dost lépe.

Letos počítám s průměrnou mírou nezaměstnanosti okolo 8,6 % a v roce 2011 odhaduji její další pokles k 8 %. Do letošního podzimu by míra registrované nezaměstnanosti v ČR mohla klesnout až k 8 %, poté se ale vlivem sezónnosti znovu zvedne k 9 %.

Vliv na korunu nečekám žádný. Pokud bude dál klesat nezaměstnanost rychleji, než ČNB předpokládala ve své prognóze (v průměru na 8,8 %), a maloobchodní tržby se udrží v růstu, pak počet členů bankovní rady ČNB, kteří zvednou ruku pro zvýšení sazeb na některém z dalších zasedání, se velmi pravděpodobně zvýší. Riziko, že by k zvýšení sazeb došlo už na květnovém zasedání (5.5.) vnímám zatím jako nízké.

Helena Horská

Zpět