Obchodní bilance míří k dalšímu slušnému ročnímu přebytku

06.01.2011 10:14

 

Listopadový přebytek zahraničního obchodu naplnil zcela očekávání trhu, když dosáhl 11,8 miliard korun. Oproti revidované říjnové bilanci (14,5 mld Kč na místo 15,3 mld Kč ) si zahraniční obchod pohoršil jen o 2,7 mld Kč. V porovnání s loňským listopadem je také přebytek o 2,7 mld. Kč nižší. Dovoz už devátý měsíc roste rychleji než vývoz. Přesto listopadové meziroční přírůstky jsou slušné jak u dovozu tak také u vývozu (24,1 % respektive 21 %). Dovoz byl opět podpořen dovozem ropy, plynu a součástek pro fotovoltaické elektrárny. Ve vývozu kralují silniční vozidla, elektrická zařízení a spotřebiče, počítače a průmyslové stroje.

Bilance v zahraničním obchodě se díky silné ekonomice Německa a oživení na Slovensku zlepšuje právě vůči těmto ekonomikám. Také v obchodě s Polskem jsme si polepšili, když namísto deficitu jsme dosáhli přebytku 2 mld Kč. Stále více naopak dovážíme z Číny, Ruska, Malajsie či Koreji.

Dvanácti měsíční bilance zahraničního obchodu se nepřetržitě od dubna 2010 postupně snižuje. V listopadu dosáhla 125,2 mld Kč, o 12,6 mld Kč méně než v roce 2009.

Přebytek obchodní bilance v roce 2010 odhaduji necelých 130 mld Kč. Po rekordním přebytku 150 miliard Kč v roce 2009 bude přebytek roku 2010 přesto druhý nejvyšší. V letošním roce díky stále relativně silné zahraniční poptávce a v první polovině roku utlumené domácí spotřebě (tudíž i utlumeném dovozu) čekám nový rekord obchodní bilance na úrovni 155 mld Kč. Hrozbou této prognózy je ale případný skokový nárůst cen surovin nebo pokles poptávky v Evropě.

Dnešní výsledek obchodní bilance českou měnu bezprostředně neovlivní. Nicméně očekávaný příznivý vývoj zahraničního obchodu hlavně ve druhé polovině roku podpoří její posilování. Na konci letošního roku očekáváme korunu na 24 CZK/EUR. Aktuálně koruna posiluje vůči euru společně s dalšími regionálními měnami. Posilují nejen CEE měny ale také další měny emerging markets. Na trhu panuje příznivá nálada. Pokud pozitivní nálada vůči emerging markets přetrvá, koruna může krátkodobě posílit až na 24,60 za euro. ALE: obáváme se, že se opět během 1Q vyostří evropská dluhová krize. A ta by měla postihnout i CEE měny. CZK by pak krátkodobě oslabila na úrovně velmi vhodné k zajištění proti jejímu opětovnému posilování.
 

 

Zpět