Obchodní přebytek v lednu přeskočil laťku z loňského roku

10.03.2011 15:19

Česká obchodní bilance skončila v lednu v přebytku ve výši 15,7 miliard korun. Letošní lednový přebytek je o 353 tisíc Kč vyšší než loni a dosáhl nejvyšší úrovně od října 2009 (16,4 mld. Kč). Růst vývozu zrychlil na 28,4% meziročně a dovoz na 30,9 %. U dovozu se jedná o největší nárůst od ledna 2004 podpořený dovozem investic (strojů a aut), elektrických zařízení a spotřebičů, počítačů ale také ropy a zemního plynu. Samotný růst dovozu ropy a zemního plynu zhoršil obchodní bilanci o 4,6 miliard korun a chemické výrobky o dalších 4,2 miliardy. Trh čekal v průměru přebytek ve výši 13,3 miliard korun, nicméně výsledek se vešel do rozpětí tržních odhadů (nejoptimističtější odhad byl + 20 mld. Kč).

Velmi dobrý výsledek vývozu vzbuzuje naději na vyšší než očekávaný růst průmyslu za leden, kde trh zatím očekával 13%-tní meziroční přírůstek. 

Lednová čísla o obchodní bilanci zapadají do našeho scénáře, ve kterém letos počítám s rekordním obchodním přebytkem. V letošním roce očekávám zvýšení přebytku obchodní bilance na 151 miliardy Kč díky zahraniční poptávce po českém vývozu. Letošní přebytek obchodní bilance má šanci překonat rekordní přebytek z roku 2009. Tehdy vývoz z ČR překonal dovoz do ČR o 149,6 mld. Kč. Letošní skvělý výsledek může ale zhatit rychle rostoucí ceny ropy a jiných dovážených surovin.

Výsledek obchodní bilance nebude mít zásadní vliv na korunu ani na rozhodování ČNB, i když dopadl o něco lépe, než trh v průměru čekal. Koruna bude stále ve vleku vývoje rizikové averze. Jejímu výraznějšímu poklesu zatím brání napjatá situace v Libyi. Začátkem příštího týdne nás ještě k tomu čeká zasedání ministrů financí eurozóny, ze kterého by měl vzejít trvalý záchranný plán zadlužených zemí.

Helena Horská

Zpět