Průmysl znovu na koni, ale nespadne z něj?

07.10.2010 14:12

Český průmysl si v srpnu připsal překvapivě vysokých 12,9 % v meziročním srovnání, což je druhý nejvyšší přírůstek letošního roku. (Zatím nejvyššího meziročního přírůstku bylo dosaženo v květnu a to 16,2 %.) I přesto, že výrobě pomohl jeden pracovní den navíc, je růst českého průmyslu i po očištění vysoký: 10,1 % meziročně. Oproti předchozímu měsíci si český průmysl polepšil o 1,3 %. Růst českého průmyslu je stále v rukou hlavně automobilového průmyslu (s příspěvkem 2,7 pb) a to i navzdory dávno skončenému šrotovnému v zahraničí. Z recese se také rychle otřepává kovodělný průmysl, ale úroveň před recesí je ještě hodně daleko. Naopak výroba nápojů, nábytku, kůže a zpracování koksu plus rafinérie nadále klesá. Ostatní odvětví průmyslu jsou již v plusu včetně výroby elektrického zařízení a strojů, což signalizuje oživení soukromých investic doma i ve světě.

I nové zakázky rostly v srpnu dvouciferným tempem (22,2 % meziročně) -  druhým nejvyšším za letošní rok. Zaměstnanost v průmyslu je ale stále pod loňskou úrovní, nicméně postupně se k ní ze zdola přibližuje.

Předstihové indikátory, jako je index nákupních manažerů, sice naznačují pro nejbližší měsíce ještě solidní růst průmyslu, ale konjunkturální průzkum Českého statistického úřadu už signalizuje ochlazení. Ačkoliv zatím průmyslové objednávky v Německu rostou, obáváme se ke konci roku ochlazení růstu českého průmyslu. Jednak srovnávací základna poroste a jednak počítáme s ochabnutím zahraniční poptávky. Meziroční přírůstky českého průmyslu se mohou snížit až na 4 % ve 4Q 2010.

Celoroční růst průmyslu jsme zásluhou doposud příznivého vývoje zvedli z 6 % na 7,5%. V roce 2011 z důvodu ochlazení světové poptávky předpokládám už mírnější růst výroby a to okolo 3 %. Trvalejší zlepšení čekám až ve druhé polovině roku 2011.

Helena Horská

Zpět