Rozdíly ve statistikách nezaměstnanosti poukazují na zneužívání úřadů práce

12.04.2015 22:30

Úřad práce ČR (ÚP ČR) dnes zveřejnil statistiku míry nezaměstnanosti za březen, která se ale výrazně liší od statistiky vydané Českým statistickým úřadem. Zatímco ÚP ČR uvádí míru březnové nezaměstnanosti na úrovni 7,2 procenta, ČSÚ už na konci minulého roku uvedl, že nezaměstnanost klesla pod 6 procent. Podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské tento rozdíl ukazuje na velký počet lidí, kteří zneužívají registrace na Úřadu práce, a tudíž na problém s šedou ekonomikou.


„Do míry nezaměstnanosti zveřejněné statistickým úřadem se nezapočítávají lidé, kteří nemohou do 14 dnů nastoupit do práce, takže buď jsou to lidé na rekvalifikaci nebo lidé nemocní. Nicméně tento rozdíl nejsme schopni vysvětlit těmi třemi desítkami tisíc registrovaných na úřadu práce, kteří zároveň procházejí nějakou rekvalifikací, a také ne nemocnými ...Takže tu máme problém se šedou ekonomikou,“ řekla Horská hlavnímu ekonomovi finanční skupiny Roklen Lukášovi Kovandovi v pravidelném pořadu rádia ZET Tržní okénko. 
V pořadu byla řeč také o statistice míry inflace, kterou vydal dnes Český statistický úřad. Podle něj se Česká republika drží s mírou inflace 0,2 procenta stále nad deflačním pásmem. „Otázka je, jak se budou vyvíjet ceny v České republice dál, protože velký otazník visí nad cenami plynu pro domácnosti. Pokud by cena ropy měla ještě dále klesat a česká koruna by výrazně dál neoslabila vůči dolaru, mohli bychom vidět na přelomu druhého a třetího kvartálu jejich snížení a to by stáhlo inflaci možná právě pod tu nulu,“ řekla ke statistice Horská, která však dodala, že by se jednalo jen o krátkodobý výkyv.

Pořad Tržní okénko je pravidelný magazín rádia Zet. Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda v něm se svými hosty mluví o aktuálním ekonomickém dění.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde:

https://www.zet.cz/tema/h-horsk-rozdly-ve-statistikch-nezamstnanosti-poukazuj-na-zneuvn-ad-prce-4725

Zpět