V září se obchodní bilance otřepala

09.11.2010 09:30

V září se obchodní bilance otřepala ze srpnového slabého výsledku. V září dosáhl přebytek 12,4 mld. Kč po srpnových 0,77 mld. Kč. V porovnání s loňským zářím je přebytek o 4,5 mld. Kč nižší. Obchodní bilance dopadla snad ještě lépe než průmysl, když výrazně překonala očekávání trhu (+ 8,7 mld. Kč). Důvodem nečekaně vysokého přebytku je zmírnění růstu dovozu z 30,5 % v srpnu na zářijových 21,8 % v meziročním srovnání. Zpomalilo i tempo vývozu (z 23,5 % na 17,7 %) ale výrazně méně než u dovozu.

Největší přírůstky vývozu zaznamenaly počítače, elektrická zařízení a spotřebiče, a automobily. Výrazněji nad průměr se zvýšil dovoz elektrických zařízení včetně fotovoltaických zařízení, počítačů a telefonů.

Přebytek dvanáctiměsíční bilance se postupně smršťuje, v září dosahuje už jen 132,4 mld. Kč.

Letošní přebytek obchodní bilance odhaduji na 125 mld. Kč oproti loňským skoro 150 mld. Kč. Obchodní bilance přes slušný růst vývozu je bobtnajícím dovozem tlačena k nižšímu přebytku. V roce 2011 čekám přebytek okolo 140 mld. Kč díky oživení zahraniční poptávky ve druhé polovině roku. Naopak v první polovině roku 2011 bude obchodní bilance vykazovat horší výsledky než v roce 2010.

Ačkoliv výsledky jak průmyslu tak zahraničního obchodu překonaly očekávání, vliv na korunu budou mít minimální. Důležité jsou vyhlídky, které nejsou úplně růžové, jak i (konečně) potvrdila i prognóza ČNB. CZK ztratila podporu v podobě blížícího se zvýšení sazeb Českou národní bankou a ani výhled na další vývoj ekonomiky ji nepodpoří v posilování. Jediné, co by korunu mohlo dostat k silnějším úrovním, je příliv dolarové likvidity do regionu.

Helena Horská 

Zpět