Vláda má skvělou vizi v oblasti konkurenceschopnosti, realizace však pokulhává, říká M. Srholec v rozhovoru s H. Horskou

24.09.2015 21:21

Program nynější vlády v oblasti konkurenceschopnosti je podle Martina Srholce z think tanku IDEA při CERGE-EI skvělý. Jeho implementace ale vázne. K dosažení lepší konkurenceschopnosti České republiky zejména v oblasti techniky a výzkumu je podle Srholce zapotřebí zejména kvalitního vysokého školství a aplikovaného výzkumu a také dobrých podnikatelů.

„Obstojíme ve výrobě. To už jsme se naučili. Podle výkresu, který dostaneme od zahraničního zákazníka dokážeme vyrobit téměř cokoliv levně a dobře. Nicméně bohatství v globální ekonomice neplyne z výroby, ale z kreslení těchto výkresů. Z patentů a technologií,“ řekl Srholec v pravidelném pořadu Alter Eko. Podle něj se Česká republika může na světovou špičku dotáhnout jedině tím, že se naučí vyvíjet nové věci a následně je komercializovat.
Česká vláda ve svém programovém prohlášení přikládá velkou váhu právě podpoře konkurenceschopnosti. Podle Srholce ale realizace jejích vizí pokulhává. „Je to složitá věc, protože se musí sejít řada faktorů. Potřebujete kvalitní vysoké školství, špičkový aplikovaný výzkum a hlavně potřebujete podnikatele, kteří dokáží nápady zkomercializovat a zbohatnou z toho,“ řekl.
K vyšší ekonomické úrovni a tedy i k většímu bohatství mohou Českou republiku přivést podle Srholce jedině domácí podnikatelé a české startupy. „V Česku nemáme nedostatek kapitálu. Kapitálu máme dost, takže není problém v tom, že bychom potřebovali příliv kapitálu na investice. Musíme se však naučit používat český kapitál produktivně. Zdrojem růstu na dotažení špičkových ekonomik budou domácí firmy, které vyrostou do nadnárodních korporací a budou samy investovat v zahraničí,“ uvedl na rádiu Zet.

Alter Eko je pravidelný magazín rádia Zet, ve kterém osobnosti z byznysu a ekonomické sféry vedou rozhovory s úspěšnými lidmi z různých oborů. 

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde:

https://www.zet.cz/tema/vlada-ma-skvelou-vizi-v-oblasti-konkurenceschopnosti-realizace-vsak-pokulhava-mysli-si-m-srholec-6298

Zpět