Zahraniční obchod – dovoz nabral dech

06.08.2010 12:49

Přebytky české obchodní bilance klesají rychleji, než se očekávalo. Po květnovém zklamání přišlo další: červnový přebytek dosáhl jen 10,4 miliard korun tj. nejnižší přebytek od prosince 2009. Trh předpokládal +18,5 mld. Kč. V porovnání s loňským červnem je letošní výsledek zahraničního obchodu o 9,9 mld. Kč horší – znamená to největší meziroční zhoršení od listopadu 2008, kdy obchodní bilance se dvakrát po sobě zhoršila o více než 13 miliard korun.

Za zhoršením zahraničního obchodu stojí výrazný vzestup dovozu (o 28 % meziročně a 5,7 % meziměsíčně po sezónním očištění). Dovoz roste kvůli vyšším cenám a rostoucímu objemu ropy ale také kvůli oživení poptávky po elektrozařízeních, elektronice, počítačích a telefonech. Vývoz si i nadále udržuje vysoké tempo – v červnu rostl 19,7 % meziročně a 3,8 % meziměsíčně po sezónním očistění, ale dovozu nestačí. Největší zájem v zahraniční je stále o auta, elektrická zařízení, spotřebiče a počítače vyrobená nebo zkompletovaná v ČR.

Červnový slabší výsledek zahraničního obchodu a českého průmyslu snižuje šanci na pozitivní překvapení u čísel za  HDP za 2Q 2010. I přesto věřím, že česká ekonomika ve 2Q rostla 2,5 % r/r a 1% mezikvartálně (po sezónním očištění).

Pro korunu představuje dnešní výsledek zahraničního obchodu mírné zklamání.

Dvanáctiměsíční bilance českého zahraničního obchodu se poprvé od ledna 2009 zhoršila v porovnání s předchozím měsícem. Zatímco v květnu činila rekordních 165 miliard korun, v červnu 155,1 miliardy korun. Ačkoliv 12-měsíční přebytek je stále velmi vysoký, vlivem růstu dovozu začíná klesat. Letošní přebytek obchodní bilance proto odhaduji okolo 140 mld. Kč.

Helena Horská

Zpět