Blížící se Vánoce a zimní přezutí nafouklo maloobchodní tržby

11.01.2011 10:14

 

V listopadu se maloobchodní tržby zvedly o nečekaných 5 % meziročně po říjnovém poklesu o 0,7 %. Trh čekal poloviční růst. Jedná se o nejvyšší meziroční růst od června 2010. Nečekaně velký zájem byl opět o auta ale také o zimní pneumatiky. Motoristický segment včetně oprav a náhradních dílů se na 5%tním růstu tržeb podílel 80 % (4,2 procentními body). Např. díky zimnímu přezouvání se tržby autoservisů včetně pneuservisů zvýšily o 9,6 % - nejvíce za 28 měsíců! Ke skvělému výsledku pomohl i jeden pracovní den navíc. V listopadu se už také pozvolna rozjížděly vánoční nákupy. Rostl totiž i prodej   běžného spotřebního zboží. Zcela v plném proudu byl už předvánoční prodej přes internet, který vzrostl o 24 % r/r - nejvíce za posledních 26 měsíců. Nakupovalo se hlavně oblečení a obuv (+8,7 % r/r), počítače a telefony (+6,8 % r/r) a drobná elektronika. Na růstu tržeb se také podílely i super a hypermarkety. Naopak prodej pohonných hmot klesl kvůli výraznému zdražení (o 11,3 % r/r). 

Podle centrálních bankéřů je vývoj maloobchodních tržeb důležitým ukazatelem dalšího vývoje ekonomiky. Ačkoliv listopadový výsledek svádí k optimismu, uvidíme, jaké výsledky přinese konec roku 2010 a počátek roku 2011. Prosincové údaje o nezaměstnanosti (9,6 %) varují před příliš vysokými očekáváními.

Za rok 2010 čekám nárůst maloobchodních tržeb o 1 %. V letošním roce, především v první polovině roku, mohou tržby opět meziročně klesat. Důvodem je vyšší nezaměstnanost a pokles reálné kupní síly domácností. Škrty v platech státních zaměstnanců povedou i ke střídmému růstu mezd v soukromém sektoru. Růst průměrné mzdy v ekonomice (1,4 % r/r) tak nejspíš nepokryje zvýšenou míru inflace (2,1 % r/r).  Ani zájem o půjčky nebude výrazně vyšší než loni. Proto letos očekávám pokles maloobchodních tržeb v průměru o zhruba 5 %, podobně jako v roce 2009.

Helena Horská

 

Zpět