Ceny průmyslových výrobců hlásí: „náklady míří nevratně nahoru“

21.12.2010 15:23

Růst cen průmyslových výrobců se v listopadu zrychlil z říjnových 0 % na 0,5 % meziměsíčně. V meziročním srovnání se růst cen výrobců zvýšil z říjnových 2,6 % na 2,7 %. Jedná se o více jak dvouroční rekord v růstu cen průmyslových výrobců. Výrobní náklady míří nezadržitelně nahoru. Stále rostou i ceny v zemědělství (o 1,7 % m/m a 23,4 % r/r). Spolu s vyššími cenami pohonných hmot budou potraviny klíčovým zdrojem jinak omezeného růstu spotřebitelských cen v následujících měsících.

Za půlprocentním růst cen průmyslových výrobců stálo především pečivo, dále ceny koksu, ropných produktů a chemických látek. Výrobní ceny dopravních prostředků, které ještě předchozí čtyři měsíce klesaly, se v listopadu zvýšily 0,2 % m/m; z toho výrobní ceny motorových vozidel se zvýšily o 0,1 % m/m po dvou měsících stagnace.

Letos očekávám růst cen výrobců okolo 1,2% po loňských -3,1%.  Příští rok se výrobní cenz zvyší asi o 3 %. Postará se o to jednak slabší koruna proti dolaru a vyšší světové ceny ropy a surovin. Růst výrobních nákladů „nakazí“ spotřebitelské ceny jen v omezené míře. Utlumená spotřeba domácností v první polovině příštího roku ale stále významně omezuje prostor pro zvýšení prodejních cen. Ve druhé polovině roku se míra inflace může ale přece jen mírně zvýšit.

Vliv na měnovou politiku má toto číslo minimální. ČNB oživení růstu cen nákladů do své prognózy již zapracovala.

Helena Horská

Zpět