Ceny průmyslových výrobců míří vzhůru

15.07.2010 11:51

Ceny průmyslových výrobců míří vzhůru

Ceny českých průmyslových výrobců nabírají na tempu. Červnový růst o 0,5 % meziměsíčně a 2 % meziročně překonal i nejvyšší odhad na trhu (1,9 % r/r). Důvodem bylo výrazné zdražení kovů (o 2,8 % m/m), ropy a ropných produktů (o 1,6 % m/m) a potravin (0,4%). Kovy v ČR zdražují navzdory poklesu světových cen, který trvá už dva měsíce. Zjevně se v cenách kovů projevuje rostoucí poptávka a oslabení koruny vůči americkému dolaru. Výraznější pokles cen zaznamenaly pouze chemické látky. Ceny ostatních produktů se mění jen minimálně.

V růstu cen zemědělských producentů se projevil efekt raných brambor (jejich ceny se v červnu zvýšily o 84,8 % m/m ale meziročně byly o 10,3 % nižší). V porovnání s loňským rokem je úroveň cen zemědělských výrobců  o 2,7 % nižší – v květnu byly nižší o 1,2 %.

Inflace u výrobců v posledních třech měsících nabrala na síle. Naposledy se průmyslové ceny zvedly o 2 a více procent v říjnu 2008. Letos počítám s výraznějším růstem cen průmyslových výrobců především kvůli nízké úrovni z loňského roku a slabší koruně vůči USD. Světové ceny surovin by ale neměly radikálně růst - oživení světové ekonomiky bude pozvolné a možná i dost rozkolísané. Přesto se meziroční inflace cen průmyslových výrobců možná ke konci roku vyšplhá nad 3 %.  Letos v průměru čekám růst průmyslových cen okolo 1,5 % meziročně a v roce 2011 o 3%.

Oživení průmyslové inflace nebude mít zatím zásadní vliv na měnovou politiku v nebližších měsících. Stále ještě slabá spotřebitelská poptávka tlumí růst spotřebitelských cen. V důsledku toho sílí tlak na pokles prodejních marží. Přesto ČNB ale bude sledovat tlak na růst cen z titulu rostoucích nákladů. Zatím se ale zvyšování cen v průmyslu ve spotřebitelské inflaci neprojevilo. Co není, může být. Oživení spotřeby by „odšpuntovalo“ bublající inflaci pod povrchem.

Helena Horská

Zpět