Maloobchod - ani povánoční slevy nepomohly

16.03.2010 11:14

Ani povánoční slevy nepomohly 

V lednu 2010 tržby v maloobchodě klesly reálně o 5 % oproti loňskému lednu. Maloobchod zůstává dál v mínusu a klesá dokonce rychleji, než předpokládal trh. Poprvé od ledna 2007 se maloobchod dostal pod úroveň roku 2005. Na výrazném poklesu se podílel mimojiné i jeden chybějící den – po očištění totiž tržby klesly „jen“ o 3,6 % v meziročním srovnání. Oproti prosinci se po sezónním očištění maloobchodní tržby zvýšily o 0,6 % zásluhou zvýšeného prodeje aut. 

Pokles tržeb trvá už 16 měsíců. Ani povánoční slevy a výprodeje nezabránily poklesu. Tentokrát ale poklesu tržeb nevévodily auta (příspěvek -1,6 procentního bodu) , ale nepotravinářské zboží (příspěvek -3,4 pb) především léky a zdravotní potřeby (meziroční pokles o 9,4 %), pohonné hmoty (-9,3 %), výrobky pro domácnost (-9 %), potraviny ve specializovaných prodejnách (-7 %) a překvapivě i oděvy a obuv navzdory slevám. Za poklesem prodeje pohonných hmot stojí především zvýšení cen (o 21,3 %) z důvodu vyššího zdanění. Rostly i ceny léků a zdravotních potřeb (o 2,4 %), což mělo také dopad na tržby. 

Nad loňskou úrovní se už osmým měsícem drží prodej potravin – v lednu se zvýšil o 0,3 % v reálném vyjádření. Třetí měsíc v řadě roste i prodej počítačů a telefonů (v lednu o 0,7 % ve stálých cenách). 

Nálada spotřebitelů na začátku roku se oproti posledním měsícům roku zhoršila, takže není divu, že domácnosti se při nákupech držely zpátky. Zlepšení situace v maloobchodě čekáme až ve druhé polovině roku. V té době by se měla začít zlepšovat finanční situace rodin zásluhou stabilizace nezaměstnanosti. Letos očekávám pokles tržeb v průměru o 1 %.

Po řadě velmi příznivých makro čísel přišlo první zklamání v podobě pětiprocentního poklesu tržeb. Podle našeho názoru se takový propad dal očekávat – spotřebitelé šetří. Oživení české ekonomiky bude postaveno na vývozu a obnově zásob. Reakce trhu byla minimální.

Helena Horská, Ekonomický výzkum, Raiffeisenbank a.s.

Zpět