Míra registrované nezaměstnanosti pod 9 %

08.06.2010 13:29

Sezónní práce, nová pracovní místa ale také vyřazení z evidence jsou důvody, proč míra nezaměstnanosti v květnu klesla na 8,7 % z dubnových 9,2%. Jedná se o nejnižší míru nezaměstnanosti od listopadu 2009. Trh čekal pokles jen na 9 %. Náš nejoptimističtější odhad byl nakonec o desetinku překonán. Počet (dosažitelných) nezaměstnaných klesl pod hranici půl miliónu na 499 222! Po dlouhé době všechny úřady práce hlásí pokles nezaměstnanosti. Dokonce i Praha, která v dubnu hlásila jako jediná nárůst, vykázala stejnou mírou nezaměstnanosti (3,9 %) jako v dubnu.

Helena Horská

Počet propuštěných, kteří se registrují na úřadech práce klesá: v dubnu bylo nově zaevidováno 53 306 osob, v květnu 48 061 osob. Stabilně je ale každým měsícem z evidence vyškrtnuto více než 20 tisíc osob, což není málo.

Zdá se, že velké vlny propouštění jsou prozatím za námi, ale trh práce ještě nenabízí dostatek pracovních příležitostí. Volných pracovních míst nepřibývá tak moc (v květnu přibylo 192 míst na celkových 33 105 míst) a počet lidí, kteří si v květnu našli zaměstnání je méně než v dubnu (o 12 456 osob).

V létě s příchodem čerstvých absolventů škol, kteří velmi těžce hledají za současné situace práci, se míra nezaměstnanosti nejspíš opět zvedne k 9 %. Letos i příští rok čekáme průměrnou míru nezaměstnanosti těsně nad 9 %. Pouze mírné oživení ekonomiky nevytvoří dostatek volných pracovních míst a čerství absolventi škol budou mít stále problém najít odpovídající uplatnění. I dlouhodobá nezaměstnanost zůstane vysoká. V některých měsících roku 2011 se může míra registrované nezaměstnanosti dokonce přiblížit k hranici 10 %, pokud se ve státní správě začne opravdu propouštět.

Zpět