Nákladová inflace bobtná

15.10.2010 09:42

Ceny českých průmyslových výrobců v září namísto očekávaného poklesu u 0,1 % meziměsíčně vzrostly o 0,3 % na 2,4 % meziročně. Ceny se nečekaně výrazně zvýšily kvůli překvapivě silnému růstu cen v potravinářském průmyslu (o 0,8 % m/m kvůli vyšším cenám obilovin) a dále podle očekávání zdražily nerosty, ropa a ropné produkty plus kovy.

Ještě strměji rostou ceny zemědělských komodit a to v září o 3,5% na 16,4 % meziročně a to především v důsledku zvýšení cen obilovin (+14,9 % m/m), .Také se začínají zvedat ceny služeb pro podniky (v září o 1,2 % meziměsíčně). Suma sumárum, v ČR se zvedá nákladová inflace, která se zatím nepromítá do spotřebitelských cen. V případě potravin už ale zaznamenáváme první signály růstu a v dalších měsících se růst cen nejspíše zrychlí. Naopak ceny průmyslových komodit by se již do konce roku neměly výrazněji zvyšovat, pokud, jak očekávám, ochabne světová ekonomika.

Růst průmyslových cen v ČR ale přesto kvůli nízké srovnávací základně z loňského roku ještě poroste možná až ke 3 % meziročně na konci roku. Navíc musíme počítat i vyššími cenami v potravinářském průmyslu.

Pro ČNB je blížící se oživení růstu cen potravin rizikem, proti kterému ale její nástroje selhávají. ČNB si proto musí dávat větší pozor na druhotné inflační tlaky, které z důvodu fiskální škrtů v příštím roce budou zase utlumené. Soukromá spotřeba po přechodném oživení opět ochabne.

Rizikem pro konkurenceschopnost českých firem je hrozící skokové zvýšení cen elektřiny na začátku příštího roku. V případě, že se vládě nepodaří seříznout růst cen pod 10 %, mohou se výrobní ceny počátkem roku zvýšit o cca 3 % meziročně.  Bude to znamenat silný dodatečný tlak na marže, který ne každý ustojí.

Letos očekávám růst cen výrobců okolo 1,5%. Příští rok odhaduji průměrný růst výrobních cen na 1,2 % a to i přesto, že na začátku roku se výrobní ceny mohou zvyšovat i  3%-tním tempem.

Helena Horská

Zpět