Prosincový maloobchod ukázal, že domácnosti jsou opět opatrní ve výdajích

07.02.2011 14:25

Navzdory Vánoc prosincové maloobchodní tržby poklesly o 0,2 % meziročně po očištění o vývoj cen. V běžných cenách byl pokles ještě hlubší: 1,4% r/r. Po sezónním očištění klesly tržby dokonce o 2,1 % m/m a 1,3 % r/r. Trh byl daleko optimističtější (3 a 5 % r/r). Listopadový růst o 5% byl jen „bleskem z čistého nebe“ a dával mylnou naději na oživení spotřeby českých domácností.

Ukázalo se, jak české domácnosti citlivě reagují na zdražování, tentokrát pohonných hmot (v prosinci o  16,6 %). Tržby za jejich prodej klesly o 14,2 % - tj. nejhlubší pokles od února 2001! Taktak nad nulou se udržely super a hypermarkety. Tentokrát nezachránil maloobchod od poklesu jinak celkem silný růst tržeb prodejců aut a náhradních dílů (o 8,7 %). České domácnosti nehýřily vánočními výdaji tak, jak listopad naznačoval. V prosinci se držely zpátky a to pravděpodobně pod vlivem obav, co přinese nový rok.

K tradičním vánočním dárkům patřil opět textil, obuv, drobná elektronika, kultura a zábava. Žně opět zažívaly internetové obchody (růst o 16,3 % udělal z prosince 3. nejúspěšnější měsíc roku 2010), zatímco specializované obchody utržily méně včetně knihkupectví.

V roce 2010 se maloobchod jen taktak otřepal z recese. V meziročním srovnání a po zohlednění poklesu cen si maloobchodníci v průměru připsali 1 %, jak jsme očekávali. Ne však všichni byli úspěšní. Snad nejlépe se dařilo prodejcům aut se ziskem 8,4 % po propadu o 11,7 % v roce 2009. Přesto ani oni nedosáhli tržeb z roku 2008. Dařilo se ještě prodejcům oděvů a obuvi (4 % r/r), telefonů a počítačů (+3,1% r/r). Internetový obchod dosáhl boomu na úrovni 10 ,9 % r/r a jako jediný překonal už i úrovně před recesí.

Prosincové výsledky maloobchodu zapadají do naší pesimistické prognózy na letošní rok, kdy očekávám pokles maloobchodu až o 5 % meziročně. Především v první polovině roku mohou tržby dost výrazně klesat. Prodej aut už nebude tak silný a zbytek maloobchodních tržeb bude ještě slabší. Důvodem je vyšší nezaměstnanost a pokles reálné kupní síly domácností. Škrty v platech státních zaměstnanců povedou i ke střídmému růstu mezd v soukromém sektoru. Růst průměrné mzdy v ekonomice (1,4 % r/r) nejspíš nepokryje zvýšenou míru inflace (2,1 % r/r).  Ani zájem o půjčky nebude výrazně vyšší než loni.

Zatímco listopadové výsledky varovaly centrální bankéře před rizikem oživení spotřeby, prosinec ukazuje zcela jiný obrázek. Na zvýšení sazeb je podle mého názoru brzy i s ohledem na silnou korunu.

Helena Horská

Zpět