Průmysl jede s výrobou aut

09.04.2010 10:44

Průmysl se v únoru vyvíjel podle očekávání, když si připsal 7 % meziročně. Průmysl vykázal třetí meziroční růst v řadě. V lednu se průmysl zvedl jen o 4,9 %, původně se uvádělo 5,3 %. Objem výroby byl v únoru po sezónním očištění o 0,3 % nižší než v lednu. Českému průmyslu stále pomáhá vloni zavedené šrotovné v okolních státech. Výroba aut vzrostla meziročně o 37,4 %, což je po letošním rekordním lednovém růstu o 50,1 % druhý nejvyšší meziroční přírůstek od roku 2002. Přesto ale produkce nedosahuje předkrizových úrovní z počátku podzimu 2008. Od dna (velmi hlubokého) se také odráží kovodělný, hutní a slévárenský průmysl. V únoru si připsal 33,4 % meziročně a ačkoliv již roste 4. měsícem, úroveň produkce stále významně zaostává za předkrizovou úrovní. A tak je to s většinou odvětví průmyslu kromě výroby ostatních dopravních prostředků, farmacie a výroby energie. Ty se již dostaly na předkrizové úrovně a v únoru vykázaly meziroční růst 0,3 %, 17,6 % a 2,3 %. Naopak výroba spotřebního zboží stále klesá díky slabé spotřebě domácností nejen v ČR ale i v zahraničí.

Zakázky pro český průmysl rostou (v únoru o 7,8 %) a to především zahraniční (o 9,9 %). V plusu jsou stále objednávky aut. Nové zakázky mají i výrobci počítačů, elektrotechnických, elektrických a optických zařízení.

Průmyslu bude trvat ale ještě dlouhou dobu, než se vrátí na předkrizové úrovně. Letošní úrovně produkce se přiblíží úrovním z roku 2006. Přírůstek produkce čekáme v průměru okolo 2 %.  

 

Helena Horská, Ekonomický výzkum, Raiffeisenbank a.s.,

Zpět