Rok 2008 – rok prudkého zpomalení

11.03.2009 12:50

Nové údaje o vývoji hrubého domácího produktu (HDP) naznačují, že česká ekonomika už výrazně zpomalila v loňském třetím čtvrtletí. Meziroční růst reálného HDP sestoupil ze 4 % na 2,9 %. V čtvrtém čtvrtletí šlo zpomalení ještě dál a to pod původně odhadované jedno procenta na 0,7 % (po sezónním očištění). Loni růst české ekonomiky zpomalil na 3,1 % z 6 % v roce 2007 (původně 5,9 %). Růst ekonomiky v roce 2008 byl nakonec nejpomalejší za posledních 6 let.
Ekonomiku ve čtvrtém čtvrtletí 2008 držela nad hladinou recese spotřeba domácností – především nákup potravin, telekomunikačních služeb, aut a pohonných hmot. Ještě ve 3Q 2008 byl přitom hlavním tahounem růstu ekonomiky zahraniční obchod. Vliv prohlubující se recese v zahraniční se podepsal na negativním příspěvku zahraničního obchodu a také průmyslové výroby. Investice dosáhly zhruba loňské úrovně, přičemž nárůst strojních investic a nákup dopravních prostředků vykompenzoval více než čtvrtinový propad investic do staveb.
Kromě rychlého průniku světové globální recese dovnitř české ekonomiky skrz český vývoz, se na prudkém zpomalení české ekonomiky podílel nižší počet pracovních dní (ve 3Q 08 chyběly 4 pracovní dny v porovnání s předchozím rokem a ve 4Q 08 dva). Bez očištění o počet pracovních dní, česká ekonomika dokonce zpomalila na 0,2 % ve 4Q 08.
Ekonomiky EU 27 ale vykázaly horší výsledky: ve 4Q 2008 v průměru klesly o 1,3 %. Česká ekonomika v porovnání např. s Německem, které vykázalo -1,6 % a Maďarskem (-1 %) si vede lépe. Díky tomu si vůči Maďarsku zvyšujeme náskok v ekonomické úrovni a k německé životní úrovni se pozvolna a opatrně přibližujeme.
I když se česká ekonomika nebude propadat tak rychle jako německá, neustále se zhoršující ekonomické vyhlídky Německa a dalších velkých ekonomik stáhnou ČR sebou do recese.
Česká ekonomika tak pravděpodobně letos poklesne o více než 2 %. Původní odhad byl -1,2 %.

Zpět