Růst českého HDP ve čtvrtém čtvrtletí nepřekročil hranici 3 %

15.02.2011 10:27

Česká ekonomika ve 4Q 2010 podle předběžných odhadů rostla 2,9 %  meziročně  po 2,8 % ve 3Q 2010. Trh čekal růst 3,2 % r/r.  Slabé prosincové výsledky maloobchodu a tak trochu i průmyslu a obecně slabší výsledky služeb ve 4Q už dopředu naznačily, že výsledek za celý čtvrtý kvartál nemusí být tak skvělý, jak říjnová a listopadová čísla o ekonomice naznačovala. 

Dynamika růstu měřená mezičtvrtletními čísly ukazuje, že česká ekonomika rostla ve 4Q polovičním tempem v porovnání se 3Q 2010 (1 % vs. 0,5 % q/q). V meziročním srovnání ale díky nízké srovnávací základně mírně zrychlila z 2,8 % na 2,9 %. Za růstem ekonomiky podle ČSÚ stála vývozní odvětví českého průmyslu: výroba dopravních prostředků, strojírenství a výroba elektrických strojů.

V letošním roce očekávám zpomalení české ekonomiky z 2,3 % v roce 2010 na 1,5 %. Předpokládám, že i náš klíčový motor růstu – Německo – ubere na rychlosti z 3,5 % v roce 2010 na 2,5 % v roce 2011. Kromě pomalejšího růstu zahraniční poptávky se obáváme dopadu fiskálních úspor do rozpočtů domácností a následně do jejich spotřeby. Také investiční aktivita nebude tak silná, neboť v roce 2010 byla podpořena solárním boomem (i když ve 4Q nejspíš už méně výrazně).

S ohledem na nižší než očekávaný růst domácí ekonomiky ale i Německa a Francie lze očekávat, že koruna může dnes dál oslabovat. Nejbližší technická hladina na 24,48 za euro.

Slabší výsledek HDP podporuje neutrální pozici ČNB. Sama centrální banka počítala s 3% růstem ve 4Q 2010, ale už na setkání členů bankovní rady s analytiky zaznělo, že výsledek HDP za 4Q může být slabší kromě jiného i proto, že se těžko odhaduje dopad solárního boomu do HDP. Každopádně není zatím důvod spěchat s růstem sazeb a to přesto, že náklady firem rapidně rostou. Prostor pro jejich promítnutí do spotřebitelských cen je zatím malý. Situace se ale může ke konci letošního roku změnit. Proto počítám s růstem sazeb ve 4Q 2011.

Struktura růstu HDP, která odhalí, co je tahounem české ekonomiky z pohledu výdajů a jak si vlastně vedla spotřeba, bude zveřejněna 11. března.

Helena Horská

Zpět