Zahraniční obchod – postupné zhoršování

06.09.2010 11:51

V červenci skončila obchodní bilance s přebytkem ve výši 6,3 mld. Kč. Trh očekával plus 7 mld. Kč.  Červnový přebytek byl zrevidován z 10,4 na 8,7 mld. Kč. Přestože vývoz vykázal třetí nejvyšší meziroční přírůstek letošního roku (16 % r/r), dovozu už pátým měsícem nestačí. V červenci se dovoz zvýšil o 20,5 %. Po sezónním očištění se vývoz zvýšil o 4,2 % a dovoz o 0,9 % meziměsíčně. Na zhoršení obchodní bilance se kromě hlubšího deficitu v obchodě s ropou a plynem o 5 mld. Kč podepsaly i chybějící dva pracovní dny. Méně pracovních dní znamená i méně vyvezených produktů.

Samotný červencový výsledek zahraničního obchodu plus 6,3 mld. Kč, trh sám o sobě nezklame. Medián trhu čekal přebytek 7 mld. Kč. Pokud si ale dáme dohromady o necelou miliardu nižší červencový schodek z revizí červnové bilance o 1,7 miliardy korun, dostaneme už celkem významný rozdíl. A co je podstatné, že zahraniční bilance se zhoršuje. Důvod: oživení dovozu. Stabilně roste dovoz ropy a plynu, jednak kvůli vyšší ceně a jednak i vyšší spotřebě v ČR. Zvyšuje se i dovoz investičního zboží včetně počítačů a strojů, což naznačuje oživení investic v ČR.

Koruna chtě nechtě by měla začít reflektovat zhoršující se makro čísla. Ikdyž zpomalení ekonomiky by mělo být přechodné, koruna by i toto měla započítat a posunout se na slabší úrovně. V následujících týdnech čekám korekci české koruny, kterou by mohla spustit zvýšená riziková averze.

Za prvních sedm měsíců činí přebytek zahraničněobchodní bilance 88,3 mld. Kč, tj o 0,7 mld. Kč méně než loni. Letošní přebytek obchodní bilance odhaduji okolo 140 mld. Kč. Ekonomické zpomalení na konci letošního roku může ale konečný výsledek zhoršit. Pokud bude zpomalení jen přechodné, můžeme se v příštím roce dočkat nového rekordního přebytku zahraničního obchodu. Vývoz se po počátečním utlumení v průběhu roku 2011 snad opět nastartuje, zatímco dovoz kvůli přiškrcené domácí spotřebě zůstane pozadu. Výsledkem budou opět vysoké přebytky obchodní bilance.

 Helena Horská

Zpět