Zahraniční obchod – raketový nárůst dovozu

07.07.2010 10:08

 

Čtvrtinový nárůst dovozu snížil v květnu přebytek zahraničního obchodu na 12,3 mld. Kč z dubnových 15,2 mld. Kč. Trh čekal přebytek ve výši 14 mld. Kč. V porovnání s loňským květnem je přebytek už jen o 0,6 mld. Kč vyšší, zatímco počátkem roku byly měsíční obchodní bilance o několik miliard lepší než loni.

Vývoz, který také roste dvouciferným tempem (v květnu 24,4% meziročně), dovozu nestačil – ten si připsal 25,9 %. Bilanci zatěžuje vyšší dovoz polotovarů, materiálů, komodit včetně ropy ale i strojů, elektroniky, počítačů a telefonů. Meziroční nárůst dovozu, nejvyšší od listopadu 2004, je ale silně ovlivněn nízkou srovnávací základnou. Snad jen u komodit, ropy, chemie a strojů předčí květnový nárůst loňský hluboký propad. Trend u dovozu míří ale jasně vzhůru: v květnu přidal po sezónním očištění 3,8 % vůči dubnu.

Vývozu opět vévodí auta (vývoz silničních vozidel se zvýšil o 8,5 mld. Kč) následovaná elektrickými přístroji a spotřebiči (+5,5 mld. Kč) a stroji (+2,9 mld. Kč). Českému vývozu se daří na evropských trzích. S Německem se zvýšil přebytek o 3,9 mld. Kč, s Francií o 2,8 mld. Kč, UK o 2 mld., Španělskem o 1,9 mld. a Slovenskem o 1,7 mld.

Dvanáctiměsíční přebytek činí ke konci května 166,9 mld. Kč, o 90,5 mld. nad loňským výsledkem.

Letos očekávám v pořadí šestý přebytek zahraničního obchodu ČR, který má šanci dosáhnout druhé nejvyšší hodnoty přes 130 mld. Kč. Rekord z loňského roku pravděpodobně nepadne. Cena ropy a plynu nebude už vylepšovat bilanci jako v roce 2009. Vývoz sice poroste, ale dovoz začne sílit také. Oživení západních ekonomik přináší nové objednávky pro český průmysl. V souvislosti s tím očekáváme růst dovozu polotovarů a materiálů, které spotřebuje český průmysl. Dovoz strojů a zařízení zůstane ještě slabý – oživení investic v ČR bude pokulhávat za oživením celé ekonomiky. Rizikem je ale výrazné zpomalení až stagnace evropských ekonomik na počátku roku 2011.

Z pohledu koruny je dnešní výsledek obchodu neutrální. Vývoz tedy poptávka po koruně roste ale stále silněji se začíná projevovat růst dovozu, který zvyšuje naopak poptávku po zahraničních měnách.

Zpět