Zahraniční obchod se drží v přebytku

07.04.2011 10:02

 

Obchodní bilance ČR skončila v únoru vesměs v souladu s očekáváním trhu v 13,7miliardovém přebytku. Tempa růstu jak vývozu tak dovozu ale výrazně zpomalila (u vývozu z lednových 28,5 % r/r na 18,4% r/r a dovozu z 29,9% na 20,5% r/r), přestože loňská srovnávací základna byla stejně jako v lednu nízká. To může znamenat, že nás během následujících měsíců čeká i zpomalení tempa růstu průmyslu pod hladinu 10%.

Český zahraniční obchod těží ze silné poptávky po elektrických zařízeních, počítačích a jejich komponentech a autech. Naopak rostoucí ceny ropy a plynu naší bilanci zhoršují (v únoru o 4,7 mld Kč). České zboží směřuje hlavně do Evropy, vůči které stoupá i náš obchodní přebytek (v únoru na 53,2 mld Kč, o 7,1 mld Kč více než loni). Zájem o české výrobky roste především v Německu, Francii a Slovensku. Roste také dovoz strojů a dopravních prostředků, což jednak odráží zájem o auta na českém trhu a částečně i o obnovující se investiční aktivitě domácích firem. Z důvodu růstu cen surovin se zhoršuje bilance s Ruskem.

V národním pojetí vykázal zahraniční obchod přebytek ve výši 2 mld. Kč, což je o něco víc, než první pokus trhu tuto hodnotu odhadnout.

Lednová a únorová čísla o obchodní bilanci zapadají do našeho scénáře, ve kterém letos počítáme s rekordním obchodním přebytkem. V letošním roce očekávám zvýšení přebytku obchodní bilance na zhruba 150 miliard Kč díky zahraniční poptávce po českém vývozu. Letošní přebytek obchodní bilance má šanci překonat rekordní přebytek z roku 2009. Tehdy vývoz z ČR překonal dovoz do ČR o 149,6 mld. Kč. Letošní skvělý výsledek může ale ještě zhatit rychle rostoucí ceny ropy a dalších dovážených surovin.

Výsledek obchodní bilance nebude mít zásadní vliv na korunu ani na rozhodování ČNB. Centrální bankéři upírají zrak na vývoj cen a na signály možného oživení inflačních očekávání. Jakékoliv náznaky rychlejšího nadouvání inflace by přesvědčily další členy bankovní rady ČNB o potřebě zvyšovat sazby. Počítám s růstem sazeb ve druhé polovině léta (3Q).

Helena Horská

Zpět