Zahraniční obchod – třetí nejvyšší přebytek v historii

07.05.2010 09:49

Přebytek zahraničního obchodu v březnu vykázal přebytek ve výši 18,3 mld. Kč zhruba podle tržních očekávání. Je to třetí nejvyšší přebytek v historii ČR. Po dlouhé pauze vývoz nestačil dovozu (vývoz vzrostl o12,7% meziročně a dovoz o 15,8 %). Oživení výroby v ČR táhne nahoru dovoz polotovarů a materiálů. Na růstu dovozu se také podepisuje zvyšující se cena surovin především ropy. Ožívá i dovoz výpočetní techniky, elektroniky a aut. Vše naznačuje, že česká ekonomika oživuje

Český zahraniční obchod je v přebytku díky obchodu s dopravními prostředky (přebytek +33 mld. Kč v březnu), průmyslovým spotřebním zbožím (+3,4 mld. Kč) a surovinami (+2,1 mld. Kč). Naopak deficit vykazujeme v obchodě s chemikáliemi (-8,8 mld. Kč) a potravinami (-3,3 mld. Kč).

Dvanáctiměsíční bilance vykázala přebytek ve výši 164,7 mld. Na vrchol vyšplhala minulý měsíc (167,4 mld. Kč) a bude po další měsíce ještě klesat. Důvod: oživení dovozu.

Letos očekáváme další velmi slušný výsledek zahraničního obchodu: přebytek ve výši 133 mld. Kč, necelá 4 % HDP. Rekord z roku 2009 tak pravděpodobně nepadne. Cena ropy a plynu nebude vylepšovat bilanci jako v roce 2009. Poroste vývoz a dovoz začne také sílit. Oživení západních ekonomik přináší nové objednávky pro český průmysl. V souvislosti s tím očekáváme růst dovozu polotovarů a materiálů, které spotřebuje český průmysl. Dovoz strojů a zařízení zůstane ještě slabý – oživení investic v ČR bude pokulhávat za oživením celé ekonomiky.

Velmi slušný výsledek zahraničního obchodu ukazuje, že česká ekonomika je konkurenceschopná na rozdíl od řecké nebo portugalské ekonomiky. O svoji konkurenceschopnost musí ale stále bojovat kontrolou nákladu.

 

Helena Horská, ekonomický výzkum, Raiffeisenbank a.s.

 

Zpět